Čia yra sudėtinga problema, kad va, darvino nosis didesnė, tai nieko tokio, dar darvinas galimas, bet tada iškyla patikimo nustatymo problema, nes:
Daug bruožų gali svyruoti, todėl pagal ką bus pasirenkama galutinis variantas? Kuris bruožas svarbiausias? Nes gali būti ir voltero didesnė kakta, ir mažesnis smakras, ir svyravimai kituose tipuose.
Būtent. Labai aktualus klausimas. Kartais atrodo, kad
būtent kažkuris vienas argumentas suteikia svorį tipo nustatyme, bet ar yra "sistema", pagal kurią atrenkamas tas svarbiausias bruožas? O gal svarbiausio bruožo nebūna?
Pvz.,
Steve Jobs atveju (imu tik kaip pavyzdį, o šiaip klausimas iškyla ne vienu atveju), kaip buvo minėta:
Jei nebūtų atsivėrus didelė kakta, tiktų prie Ramzių. Tačiau jis nupliko ir sakoma, kad tai Volteras su "nukrypimu" dėl didesnio žandikaulio ir nemenko pakaušio. O kodėl ne atvirkščiai – Ramzis su "nukrypimu" dėl didesnės kaktos? O gal esant abejonėms "lemiamą kirtį" suduoda psichologinis elgesys?
Leotaurus pateikė atsakymą apie griežtas ribas gamtoje. Tai suteikia aiškumo, kad "nukrypimas" negali būti visai
į lankas.
Asmeniškai stengiuosi sutikrinti ne tik žmoguas nuotraukas ir įvertinti kaukolės proporcijas, tačiau sutikrinų šeimos-tėvų tipus, antrų-pusių, draugų, analizuojų žmogaus psichologinį elgėsį ir t.t Visa tai dėl geresnio žmogaus tipo nustatymo.
Va, labai naudinga, kai nustatant tipą įvardijama, kokiais kriterijais pasiremta. Tuomet aiškiau, kas žmoguje išnagrinėta, kodėl
būtent tas tipas nustatomas.
---
O dėl pasitaikančių klaidų, tai čia tikrai jokie ne "akmenys į daržą"
Juolab iš mano pusės kažkokios pastabos yra labiau
abejonės pobūdžio, o ne pastebėtos
klaidos, nes mano kompetencija tikrai nepakankama
Pvz.,
Niccolo Paganini sukėlė man abejonių, kai pamačiau prie Ramzių, dėl to ir iškėliau klausimą. Tinkamas prie Ramzių ar ne visai aiškus tipas? Ir kokie kriterijai? (O jei tai klaida – visiškai nesvarbu kieno, tiesiog norisi aiškumo)
Ir tą
Edward Norton man labai rūpi panagrinėt
Leotaurus,
Greddy, kokį tipą nustatytumėte? Ar reikėtų gilesnės analizės (psichologinio elgesio, šeimos tipų)?