Autorius Tema: Mėgintuvėlyje užaugintas mėsainis  (Skaityta 3503 kartus)

Neprisijungęs Leotaurus

  • Administrator
  • Forumo siela
  • *****
  • Įrašai: 3854
  • Karma: +0/-0
  • Lytis: Vyras
  • Darvinas
    • Žiūrėti profilį
    • Tipų teorija
Mėgintuvėlyje užaugintas mėsainis
« Įrašytas: Gegužės 13, 2013, 04:23:24 pm »





Londone netrukus bus patiektas mėsainis su mėsa, užauginta mėgintuvėlyje iš jaučių kamieninių ląstelių. 250 tūkst. eurų (863 tūkst. litų) vertės mėsainis yra mokslininkų, kuriems vadovavo Olandijos specialistas Dr. Markas Postas, metus trukusio darbo rezultatas – tikimasi, kad tokiu būdu pasauliui pavyks parodyti, jog ateityje in vitro mėsa gali tapti naudingu alternatyvu maisto šaltiniu.

Mėsainis buvo užaugintas naudojant kamienines ląsteles, paimtas iš karvės, jau atgabentos į skerdyklą, sprando. Mėsa buvo auginama taikant metodus, kurie buvo išvystyti dirbtiniams organams auginti. Kamieninės ląstelės turi gebėjimą tapti bet kokia organizmą ląstele – taip pat ir raumenų ląstele, kuri yra reikalinga mėsainiui. Dr. M. Posto vadovaujama grupė iš dešimčių milijardų raumenų ląstelių užaugino 20 000 plonyčių raumenų audinio sluoksnelių, iš kurių pagamintos mėsos kiekis atitinka „ketvirčio svaro“ mėsainį. Nors mėgintuvėlyje užaugintame mėsainyje visiškai nėra riebalų, Dr. M. Postas tikina, kad jo skonis yra „pakankamai geras“.

Dr. M. Postas yra įsitikinęs, kad ateityje mėgintuvėlyje auginamos mėsos kaina turėtų smarkiai sumažėti, tačiau pripažįsta, kad vis dar yra labai rimtų kliūčių, kurias mokslo bendruomenė turės išspręsti iki masinės mėsos gamybos pradžios. Viena iš šių kliūčių yra netgi ne mokslinė, o kultūrinė: kaip įtikinti visuomenę, kad laboratorijoje užauginta mėsa yra ne mažiau saugi nei užauginta tradiciniuose ūkiuose.

DELFI: http://mokslas.delfi.lt/mokslas/megintuvelyje-uzaugintas-mesainis-beveik-uz-milijona.d?id=61371415#ixzz2TB8nKHWC
« Paskutinį kartą keitė: Gegužės 13, 2013, 04:29:35 pm sukūrė Leotaurus »